یک عادت خوب

یادم می آید در دوره راهنمایی بودم که پدرم به من مبلغی پول داد تا خریدهای مدرسه ام را انجام بدهم.
آن موقع کرایه تا شهر یک دهم اکنون یعنی حدود هزار تومان بود؛ رفتم و چیزهایی که میخواستم خریدم و چندروزی نیز خانه فامیل و بستگان ماندم. پس از بازگشت به خانه ،پدرم از من پرسید: پولت را چگونه خرج کردی؟
این سوال باعث گردید به گوشه ای بروم و تمام هزینه ها از رفت تا برگشت را روی یک کاغذ بنویسم.
بعد از نوشتن هزینه ها، خواستم به پدر توضیح بدهم؛ ولی گفت: همین که خودت میدانی پولت را چکار کرده ای کافی است و نیازی به توضیح دادن به من نیست.

این نحوی برخورد پدر سرآغاز یک عادت خوب و شایسته در من شد؛ عادت به بخاطر سپردن مخارج و هزینه ها و نوشتن آنها به ریز، که سالیان سال است ادامه دارد و باعث می شود سعی کنم خرج های غیرضروری را کمتر کنم.

بعد از تشکیل خانواده این عادت که قبلاً در سفرها کاربرد داشت به نوشتن هزینه های روزانه و برآورد مخارج ماهیانه تبدیل شد.

*

چند روز قبل برای خرید به مغازه ای رفتم و اقلام مورد نیاز برای خانه را خریداری و مبلغ آن را با کارت بانکی پرداخت کردم.
از آنجا که قیمت برخی محصولات را پرسیده بودم و قیمت برخی نیز روی کالا درج شده بود، طبق عادت همیشگی در قسمت یادداشت های روزانه نوشتم: «خرید: مبلغ پرداختی» و پس از آن یک پرانتز باز کردم و ریز اقلام خرید و قیمت هرکدام را جداگانه درون پرانتز نوشتم. در نهایت با جمع زدن قیمت اقلام خریداری شده متوجه شدم مبلغ قابل توجهی اختلاف وجود دارد.
پس از بررسی چندباره، به سراغ فروشنده رفتم و از وی پرسیدم: «آیا بخشی از خرید خود را در مغازه شما جا گذاشته ام؟» و عادت همیشگی خود را توضیح دادم و گفتم اقلامی که در خانه دارم با مبلغ پرداختی همخوانی ندارد.

ازآنجا که مغازه به دوربین مداربسته مجهز بود، راستی آزمایی این قضیه ساده بود و نهایتاً پس از ۴۸ ساعت اضافه پرداختی را به کارتم واریز کردند.

*

این قضیه ممکن است برای هر خریداری و در هر مغازه ای اتفاق بیفتد. ذکر آن بخاطر بیان چند نکته بود:
۱- خوب است همگی این عادت پسندیده ی حسابگری را داشته باشیم. البته خوبتر آن است که آن را به تمام کردار و گفتارمان تسری دهیم و به حدیث معروف « حاسبوا انفسکم قبل ان تحاسبوا » عمل کنیم.

۲- خوب است برخی اقلامی که فاقد قیمت مصرف کننده هستند نیز قیمت مصوب و درج شده داشته باشند.

۳- مغازه هایی که مشتری فراوان دارند و شلوغ اند، همانطور که برای امنیت خود از دوربین مداربسته برخوردارند برای امنیت و اطمینان مشتری و شفافیت در حساب و کتاب به سیستم فروش مجهز شوند. چراکه سرعت حساب و کتاب از طریق اسکن بارکد محصولات بالاتر می رود و همچنین فاکتور و ریز هزینه ها به آسانی در دسترس مشتری خواهد بود.
۴- همچنین پیشنهاد می شود صاحبان مغازه ها برای افزایش مشتری ثابت، اپلیکیشنی طراحی کنند (سفارش دهند) که قیمت اصلی کالا و تخفیف در آن درج شده باشد؛ قابلیت جستجوی اجناس را داشته باشد و صورتحساب و فاکتور هر خریدار به اپلیکیشن او ارسال شود و… .

مهدی کمالی

۱ مرداد ۹۷

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *